Jamboree on Internet – JOTI

O víkendu 3. – 5. dubna 2020 proběhlo ve světě Jamboree on Internet (JOTI). Jak již název jamboree napovídá, jedná se o setkání skautů po celém světě, ale tato akce se odehrává hlavně na internetu. Máte tak jedinečnou přiležitost seznámit se a setkat se se skauty z celého světa a nemusíte přitom opuštět svůj pokoj. To však není jediné, co se zde dá zažít. Po celý víkend se můžete účastnit různých semínářů a aktivit, získat různé materiály a návody pro činnost, a také se setkat s významnými osobnostmi světového skautingu či poslechnout si speciální JOTI radio. Člověk se tedy rozhodně nenudí.

Tato akce se koná každý rok v říjnu, ale vzhledem k celosvětové situaci se uskutečnilo speciální JOTI již v dubnu. Jeho primárními tématy byly psychohygiena během karantény, možnosti, jak se zapojit, jak můžeme pomáhat ostatním, jak skautovat i z domova a další užitečné semináře.

Letos to bylo úplně poprvé, kdy se této akce zúčastnilo několik lidí z našeho oddílu a měly možnost se přesvědčit, jak velká skautská organizace opravdu je a že jsme opravdu součástí něčeho většího. Ohlasy od účastnic byly dobré, a zde Vám také přinášíme rozhovor s jednou z nich.

1) Jak se ti JOTI líbilo?

Tohle bylo moje první JOTI a musím říct, že se mi moc líbilo. Bylo to pěkně připravené, bylo tam hodně aktivit a možností jak se setkat s ostatními.

2)Co sis všechno vyzkoušela?

Vyzkoušela jsem si několik aktivit. Kromě chatu s se skauty po celém světě jsem se zúčastnila také několik seminářů o vedení dialogu, způsobech, jak skautovat z domova, o psychohygieně během karantény. Také jsem se zúčastnila večerního táboráku, kde někteří skauti z celého světa předváděly oblíbené aktivity k táborovému ohni, které jsou typické pro jejich zemi.

3) V čem myslíš, že je tahle akce dobrá?

Myslím, že je to dobré hlavně v tom, že si člověk uvědomí, jaký má vlastně skauting přesah, že dává dohromady lidi z odlišných kultur,s odlišným jazykem i zvyklosti. Na takovýchto akcích si člověk uvědomí, že je součástí něčeho většího. Také je možnost, jak si skauti z celého světa mohou předávat zkušenosti, znalosti a typy na způsoby, jak se věnovat skautingu i z domova a jak zvládat nápor událostí dnešní doby.

4) Doporučila bys tuhle akci ostatním skautkám?

Rozhodně. Je to skvělá zkušenost, hlavně proto, že nemusíte nikam jezdit. Můžete poznávat skauty z celého světa ze svého pokoje. Stačí vám jen znalost angličtiny, která nemusí být velká, stačí se jen nebát a zkusit si to.

5) Máš v plánu zúčastnit se i příštího ročníku (bude pravděpodobně v říjnu)

Určitě ano a také doufám, že tentokráte bude naše účast větší, protože to rozhodně stojí za to.

Jak je vidět, JOTI je akce, kterou by si žádný skaut neměl nechat ujít. Stačí k tomu jen dobrá wifi, sluchátka, základní znalost angličtiny, popřípadě slovník. Příští JOTI si rozhodně nenecháme ujít a snad se nás tentokráte zúčastní více, aby náš oddíl mohl být vhodně reprezentován.